se & göra

nature, bulgaria, river

fiske

I närheten av Umfors finns fiskevårdsområdena Överumans FVO och Klippens FVO inom vilka fiske efter öring är framgångsrikt. Fiskekort kan man lösa hos Gränslöst i Umfors.

Överumans FVO
Området består av bl.a del av sjön Överuman och Umeälven. Fiskevårdsområdets början är markerad med en skylt, cirka 500 meter ovanför Märkesforsen. Främst fiske på öring men öven röding finns.

Från Överumans utlopp löper en 5 km lång älvsträcka (Umeälven) ner till Klippens fiskevårdsområde.

Klippens FVO
Området sträcker sig från Syterbäckens utlopp till gränsen ovanför Märkesforsen. Fiskesträckan är ca 6 km. Två broar gör området lättillgängligt på båda sidor om Umeälven. Älven följer i stort sett E12:an. Det är en varierande älvsträcka med forsar, sel och bäckar. Här finns 11 vindskydd med utedass.

Märkesforsen, Kvarnforsen och Strucka är mycket fina och pålitliga ställen där det fångas många stora fiskar varje år. Främst fiske på öring och många sträckor lämpar sig för flugfiske.

snowmobile, lapland, snow

skoter

I Umfors finns fantastiska möjligheter att med skoter ta sig till platser som man inte når så lätt på skidor. Här finns välpreparerade leder och lättillgängliga utflyktsmål i de flesta vädersträck. Ta gärna skotern ut till en fiskesjö och pimpla i lugn och ro.
   Kom dock ihåg att ta hänsyn till varandra, om vi ska kunna behålla vår unika natur och vildmark.

Lös ledbevis!
Du som köper ledbevis medverkar till ledunderhåll och säkrare skoterkörning i fjällen, och i priset ingår skoterkartan. Ledbevis kan man lösa på Gränslöst i Umfors.

vandring

Ta en topptur till Braket i Umfors. Brakets topp, 870 m.ö.h är lätt att nå via stigen i nordvästra änden av Umfors. Lagom och lämplig topptur för barnfamiljen. Stigen startar på västra sidan av dammen i nordvästra änden av Umfors, och går sydväst mot kalfjället. Det finns en skylt som det står ”Braket” på där stigen börjar. Vandringen är på cirka 6 km tur och retur, stövlar eller vattentäta kängor rekommenderas. Stanna till vid tjärnen på väg upp för att fika, sola och njuta av den underbara utsikten. Glöm inte kameran, turen bjuder på fantastiska vyer i alla väderstreck.

skidåkning

En liten bit från Umfors hittas ett av norra Sveriges största skidområden, Hemavan Tärnaby. Två orter i Lappland som bjuder på skidåkning för alla nivåer. Hemavans skidområde har totalt 10 liftar, 29 nedfarter, 3 barnområden, en snowpark och en Skicross-Arena. I Hemavan finns även ett brett utbud av restauranger däribland det arkitektoniska mästerverket Björk –Topprestaurang & Fjällbar.
   I Tärnaby finns 5 liftar och 13 nedfarter däribland de kanske mest mytomspunna nedfarterna – Ingemarbacken och Anjabacken. Här finns även lättare backar för nybörjare, en retropark och stora friåkningsområden. Mer om skidåkningen i Hemavan Tärnaby hittas på www.hemavantarnaby.com 

fler aktiviteter

Området kring Umfors lämpar sig även för (beroende på säsong) långfärdsskridskor, landsvägs-, gravle och MTB-cykling, kajak- och kanotpaddling, isklättring, isbad (nästan även på sommaren) samt svamp- och bärplockning.

Utflyktsmål

Området kring Umfors lämpar sig även för (beroende på säsong) långfärdsskridskor, landsvägs-, gravle och MTB-cykling, kajak- och kanotpaddling, isklättring, isbad (nästan även på sommaren) samt svamp- och bärplockning.

Service

Gränslöst – en butik med livsmedel och outdoor, Modigt – en butik med mode för både dam & herr samt Umforsgården – med fjällnära boende för privatpersoner och företag. Sedan 2020 finns dessutom här helt ny stor och fin camping genom den moderna fjällcampingen Umfors Camping.